вторник, 23 юли 2013 г.

53.5 км. Пловдив - Перущица - Йоаким Груево - Брестовица - Пловдив

Един чудесен маршрут от 53.3 км. Може да бъде направен за половин ден. Ако се отбиете за да видите Червената черква край гр. Перущица и се покатерите на някоя от могилите да за да разгледате околността може и да прекарате повече време сред природата. Пътят е приятен и не особено труден. Има леки изкачвания и леки спускания.

На 14 април 2013 година май за първи път направихме този обход с байковете. Тръгнахме от Пловдив, през гребната база, с. Прослав, с. Злати трап, с. Брестовица, гр. Перущица, а от там тръгнахме към с. Йоаким Груево. От с. Йоаким Груево се прибрахме през с. Брестовица, с. Злати трап, с. Прослав, гр. Пловдив. Цялото това разстояние е около 53.3 км според картата. Колко обаче в действителност изминахме този ден не знам? Може да го имам записано в тефтерчето, но не ми е под ръка.

Този ден се покатерихме на могилата край с. Брестовица. Панорамата беше чудесна. В далечината се виждаше гр. Пловдив с неговите тепета. Виждаха се и околните села. Направих доста снимки, но за съжаление по някакъв начин ги изгубих. Тези които публикувам са малкото останали в телефона на Гошко. Това са снимките от него.


По пътя от гр. Перущица за с. Йоаким Груево се отбихме до Червената черква. Много очарователно място. Реставрирана е. Може да се отиде до нея по направена с плочки алея. Може дори с велосипедите да се стигне безпрепятсвено до черквата.


След това се отбихме в ресторант Въча в с. Йаким Груево. Там за първи път ядох шкембе чорба. Чорбата известна сред всички колоездачи като деликатес, не ми хареса особено. Нали за първи път опитвах такова нещо, прекалих с подправките. Направих я толкова лютива, че не можах да я доям. Оставих половината. Кебапчетата, които Гошко си поръча, нищо не струваха. Бяха много мазни. Така, че не останахме очаровани от храната, но поне си отпочинахме малко, освежихме се и поехме по обратния път, но през с. Брестовица, а не към Перущица.



Останахме доволни от пътешествието. От с. Злати Трап до гр. Перущица пътят е почти непрекъснато изкачване. От с. Йоаким Груево до с. Брестовица е също слаб наклон, затова пък по обратния път от с. Брестовица към с. Злати трап е непрекъсното приятно спускане.



Няма коментари:

Публикуване на коментар