неделя, 22 септември 2013 г.

109 km От с. Неделево до гр. Хисар през с. Красновски бани и с. Старосел

На 22 септември 2013 година направихме едно чудесно пътуване с шосейки от 109 км за 4 часа. Тръгнахме от с. Голям чердак. Минахме покрай яз. Пясъчник. От с. Красново завихме към с. Стросел, а от там за с. Старо железаре, от където поехме по пътя за гр. Хисар. Там обядвахме в р-т Чинар. Направихме едно кръгче до Момина чешма, от която блика топла минерална вода.

Колко пъти сме били в гр. Хисар, не знам, но останахме изненадани, че за първи път попадаме на този извор. Чешмата е разположена сред красив парк, а до нея има фонтан със статуята на девойката, която държи тава над главата си. Според легендата тя е била похитена от пашата, управляващ града. За назидание за нейната непокорност, той я накарал да севира на гостите му гола тава с баклава. От сълзите й рукнал този чудотворен, минерален извор. Такава е легендата за един от множеството минеални извори  бликащи в гр. Хисар.

Пътешествието с велосипеди до там много ни хареса. Пътят е фантастичен, с изключение на малък участък след прелеза малко преди Хисар. Гледката е незабравима. Изглед към Средна гора, Стара планина, ниви и ливади, яз. Пясъчник. Трафикът не е голям, с изключение на отсечката с. Черничево - гр. Хисар. Теренът е вълнообразен - с няколко стръмни, но кратки изкачвания и сускания. Щеше да бъде супер, ако пътят от с. Строево до с. Голям чедак не е толкова неравен и трафикът между гр. Пловдив и с. Строево не е толкова голям и опасен. За да избегнете тези неудобства започнете своята обиколка от с. Голям чердак. До там разбира се трябва да използвате някакво превозно средство за да превозите велосипедите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар