петък, 9 август 2013 г.

Съвети при лечение на рани от колоездене, ухапвания от насекоми, слънчеви изгаряния на кожата


1)  Кървящи рани от охлузвания се почистват добре с вода и сапун. След това се дезинфекцират с йод, реванол, кислородна вода или спирт (каквото имате в наличност) и се покриват с цитопласт. На другия ден се дезинфекцират със спирт, след това се намазват с крем за рани Вита-Мерфен или някакъв антибиотик за рани - Фусидин, Гентамицин. Това се прави 2-3 пъти дневно. Ако раните са големи и кървящи, вечер е хубаво да се слага цитопласт (антисептична лепенка) за да не се нараняват допълнително и ако има гной да се изтегли от марличката. Хубаво е по-голямата част от деня да бъдат отворени за да дишат. След няколко дни може да използвате и сулфатиазол - антисептичен прах. С него напудряте раната. Той спомага за  по-бързото й заздравяване и за предпазване от външни замърсявания. След втория ден може да се къпете и миете, това не е проблем за раната, дори така тя се почиства по-добре, но след това непременно трябва да се дезинфекцира и да й се сложи от Вита-Мерфена или антибиотик на маз.

2)  Ако имате натъртвания с подутини, добре било да ги охладите с лед от камерата на хладилника. Колкото повече време охлаждате подутината, толкова по-бързо спада отока.

Снимки на рани и развитие на заздравяването им:

Рана на коляно 1-ви ден

Рана на лакът 1-ви ден

Рана на коляно 7-ми ден

Рана на лакът 7-ми ден

Излекувана рана на крак на 14-я ден

Излекувана рана на лакът на 14-я ден

3)  Съвети при ухапване от пчели, оси, комари или други подобни насекоми. Ако не сте алергични от ухапванията на по-горе изброените насекоми и имате спешна нужда от лекар, можете да използвате Фенистил гел или Псило-Балсам гел. И двата гела спомагат за намаляване на сърбежите и лекуват отоците от ухапванията. Сокът на скилидка чесън е чудесен помощник при ухапвания от пчели и оси. Най-напред, обаче трябва да извадите жилото на осата или пчелата, ако е останало в кожата. Обикновено пчелите си оставят жилата, осите успяват да ги измъкнат.

4)  При слънчеви изгаряния на кожата добри помощници са Дефламол или Пантенол. Дефламолът е маз, а Пантенолът е във вид на спрей. Киселото мляко също е безценен помощник при такива случаи, но след като отнеме температурата, трябва да бъде измито от тялото, защото започва да дърпа кожата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар